Fossiler

Kridtet på Møns Klint er gamle skeletrester fra livet i havet for cirka 70 millioner år siden. I havet levede kampeøgler, hajer, blæksprutter, søpindsvin, muslinger, alger og en masse andre dyr. Mange af arterne er uddøde i dag, men i kridtet og på stranden kan du finde forstenede rester af dyr der levede for 70 millioner år siden. De mest almindelige fund er vættelys og søpindsvin. Vættelys er en del af ryggen på en blæksprutte. Søpindsvinet finder man typisk med krop og pigge hver for sig.

I havbunden levede også forskellige krebsdyr i underjordiske gravegange. I disse gravegange og andre sprækker blev dannet flint i alverdens former, som vi kan finde i dag. De fleste fossiler findes i kridt, men forekommer også i flint.

På Møns Klint må du gerne samle fossiler og tage med hjem. Hvis du ikke ved, hvad det er du har fundet, så kom ind og spørg naturvejlederen. Du kan også stille dit spørgsmål på Facebook: www.facebook.com/moensklint.dk

 

 

 

 

Vættelys
Vættelys er en kalkpig der sad inde i en blæksprutte der levede i Kridthavet. Om du kommer tidligt eller sent på året er det næste umuligt ikke at finde et vættelys.

 

 

 

 

Gravegange
Mange forskellige dyr gravede gange i Kridthavets bund. Efterfølgende blev deres gravegange fyldt med flint, og i dag kan de findes som små og større "flintepølser"

 

 

 

Søpindsvin
Et dyr der levede på havbunden og tyggede sig igennem døde organismer, blandt andet de algeskeletter, der blev til kridt. Kan også findes som afstøbning i flint.

Der er mange fossiler at finde hvis man går på fossiljagt langs stranden
Skattejagten lykkes ofte og rester af fortidsdyr kan løsnes fra kridtet
Vættelys stammer fra Belemnitter. En blæksprutte der levede i Kridthavet
Gravegange fra kridtet på Møns Klint
Der levede mange forskellige arter søpindsvin på bunden af Kridthavet