Dræberøgle viser tænder

Malte på 10 år var jublende glad da han på GeoCenter Møns Klint fik at vide, at han havde fundet en tand fra havets T-REX, den op til 18 meter store Mosasaur. Det er et ekstremt sjældet fossil, som med sikkerhed kun er fundet ganske få gange tidligere ved Møns Klint siger direktør Nils Natorp og tilføjer med et smil '..og så i lørdags på vores første åbningsdag i 2011. Hvor heldige har vi lige lov at være!

Malte kommer fra Ry ved Silkeborg og var på familieudflugt til Møns Klint. Der var udlovet en præmie til den i familien, der kunne finde flest vættelys. Malte og Hans bror Viktor var 'totalt på' og havde fundet bunker af vættelys, før Malte gjorde sit utrolige fund lige under Dronningestolen, 40 meter nord for Maglevandstrappen: Jeg sad på hug i strandkanten og tog grus og småsten op i hænderne for at mærke om noget føltes anderledes. Pludselig var der noget, der var mere kantet. Det var ikke et vættelys, jeg troede det var en dinosaurtand - og det var det jo så os næsten' siger en glad Malte.

Et lokalt familiemedlem - Claus Mazanti - foreslog at Malte tog 'dinosaurtanden' med op til GeoCentret for at finde ud af hvad det egentlig var han havde fundet. På GeoCentret var der ingen tvivl. Det var et helt utroligt fossil - en 70 mio år gammel Mosasaur tand.

Et frygteligt bæst
For 70 mio år siden var hele Nordvesteuropa dækket af et stort tropisk hav, hvor kridtet blev dannet. Dinosaurerne dominerede på landjorden - og i havet var det en slangeøgle -  Mosasauren - der var den ubetingede hersker. Den kunne blive op til 18 meter lang og åd alt den kom i nærheden af. Med sit knusende kæmpegab, var den en trussel selv mod mindre artsfæller. Det ved man fra fossile fund, hvor man i maven på en stor dræberøgle har fundet et helt skelet af en mindre mosasaur. Mosasaurerne var en stor 'familie' med op til 40 underarter. Nogle var mindre og specialiseret til at finde føde langs kysten, og så var der de store, som levede på dybere vand. Hvor Møns Klint ligger i dag, var havet mellem 100 og 200 meter dybt og de ganske få tidligere fund ved Møns Klint har primært været fra større arter. I juli 2007 blev det seneste fund gjort af 14 årige Janus fra Amager. Hand fandt en tand fra den allerstørste Mosasaur - Mosasaur Hoffmanni

Maltes Mosasaur
Ifølge Nils Natorp er den tand Malte har fundet mindre end de få vi tidligere har set. Er den fra en af de små arter? Er den fra en unge fra en af de helt store? Vi kan ikke selv vurdere det. Derfor skal Maltes Mosasaurtand nu undersøges af Danekræudvalget under Statens Naturhistoriske Museum. Danekræ er danske naturhistoriske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi. Hvis tanden bliver erklæret Danekræ får Malte en findeløn og må så aflevere Mosasaurtanden til Staten.

En findeløn! Det lyder spændende - men måske vil jeg allerhelst beholde den! siger Malte.Under alle omstændigheder glemmer Malte aldrig sin tur til Møns Klint

Malte med mosasaurtanden
Malte og hans bror Viktor
Mosasauren levede her for 70 mio. år siden