Ringmærkning af unger

Bornholm:

I pinsen blev ungekuldet i Stubbeløkken ringmærket, 3 hun og 1 han, alle sunde og raske at se til. Det betyder, at alle 10 unger på Bornholm nu er ringmærket. Det ser også ud til, at falkeungen med de luftfyldte blærer i Vang klarer sig udmærket og har fjer som sine søskende. Derimod er der ikke tegn på falkepar længere i Helligdomsklipperne.

Møn:

Den 15. blev de to kuld unger på klinten ringmærket i perfekt vejr og med Søren Møller i bedste klatrestil på de stejle flader. På Storeklint var der 2 unger i redehulen på Forchammers Pynt, begge hunner. Forældrene skældte ud som sædvanlig, men faldt efterhånden til ro og kiggede på fra afstand.

Lokaliteten MK3 viste sig også at have 2 unger, en han og en hun, men klatringen her er meget mere besværlig på grund af det store udhæng. Efter mærkningen, hvor forældrene fra at skælde meget kraftigt ud var forsvundet, gik der et stykke tid, så kom hunfalken direkte ude fra havet og ind på redehylden, og dagligdagen går videre i falkefamilien.

På Nylands Nakke er begge falke fortsat på stedet, men uden tegn på tilknytning til redehylde.

På lokaliteten HK fodrer forældrene på redestedet, men ungerne er kun omkring en uge gamle og kan ikke ringmærkes, inden Knud Falk og Søren Møller rejser op til falkearbejdet på Grønland i næste uge.

På Mønbroen har parret tilsyneladende opgivet at begynde på et nyt kuld æg så sent efter ungernes forsvinden. På Stevns er alle 3 unge falke nu ude i luften sammen med forældrene. Desværre ser det heller ikke ud til denne sæson, at den øvrige del af klinten bliver afsøgt for mulige andre ynglepar, hvad der sagtens kunne tænkes at forekomme på den relativt lange strækning med mange udfløjne nye falke i Østdanmark.

På Kyndbyværket kan man se 2 af ungerne i området, og på lokaliteten ST på Sjælland er den enlige unge nu ringmærket.

På Skærbækværket observeres 2 unge falke oppe på bygningerne, og på Enstedværket er også observeret 2 ungfalke. Jesper Tofft oplyser, at både unge og ældre er påfaldende mørkfarvede på de lyse partier, og han spekulerer på, om de kan have lagt æggene i kul-lageret på værket. Det kan jo godt være, at falkene opfatter kullene som en slags mørke klipper.

Det blev altså til 18 ringmærkede falkeunger i Danmark denne sæson: Bornholm 10, Møn 4, Kyndby 3, ST 1. Desuden 2 omkomne på Mønbroen, 3 udfløjne på Stevns, 2 på Skærbækværket og 2 på Enstedværket, samt et antal endnu ikke kendt på HK-lokaliteten. Dvs. omkring 30 falkeunger er kommet til verden på danske lokaliteter i 2014.

Imponerende! Hilsen Niels Peter

Vandrefalkeungen finder sig pænt i håndteringen. Lidt skælden har der nok været - især fra forældrene!