Ægrøvere på spil?

Efter at parret på Storeklint stoppede med æglægning/rugning omkring 25. marts, begyndte falkene forfra med territorieflyvning, bytteoverlevering og parring. De holdt fortsat til ved det lille redehul på Forchammers Pynt, og fra den 17. april er der alle tegn på æglægning og rugning endnu engang.

Til gengæld er der negative observationer fra Nylands Nakke og Store Stejlebjerg. Her var begge par i fuld gang med parring og tegn på æglægning på Nylands nakke. Men inden for nogle få dage stoppede begge par, og på Nylands Nakke har jeg den seneste uge siddet i flere timer hver dag i 3 dage uden tegn på falke.

På Store Stejlebjerg holder der fortsat falke til, men uden tegn på æg eller rugning. Selv om Gråkrager er de hovedmistænkte, er der dog et bekymrende sammenfald med den periode mellem 25. marts og 3.-4. april, hvor alle tre falkepar er stoppet i den påbegyndte cyklus. Den 31. marts opdagede jeg et mindre telt på falkepynten ved Store Stejlebjerg. I forteltet lå et tysk-italiensk sproghæfte, og jeg antog det for en turist, der ikke var klar over, at teltning på klinten var forbudt. Jeg lagde en besked med campingregler og de særlige naturbeskyttelsesregler.

Senere spekulerede jeg over det mærkelige sammentræf, at Gråkrager skulle have held til at tage æggene alle tre steder inden for ca. 1 uge. Jeg ved ikke, om der er baggrund for mistænksomhed angående ægsamlere, og jeg vil undersøge forholdene i Tyskland og Sverige, om der er mistanke inden for de seneste sæsoner. Men indtil videre er det fortsat Gråkrager, der er de hovedmistænkte.

På de 3 øvrige lokaliteter på Møn er falkene i gang med rugning.

Og så vil jeg lige tage en uge fri og kigge fugle i Tyrkiet indtil den 1. maj.

Hilsen Niels Peter