Vættelys World Expo 2016 - Ny særudstilling

Når GeoCenter Møns Klint den 19. marts åbner til sin 10. sæson, bliver det med en helt ny særudstilling om det ganske almindelige fossil fra Møns Klint - vættelyset.

Vættelyset er en slags IKON for Møns Klint. Nu får det endelig sin fortjente plads i udstillingen.

Perfekt til fossiljagt
Møns Klint er et af de bedste steder i Danmark at gå på fossiljagt. Og helt sikkert et af de smukkeste! Naturens dynamik i form af de mange større og mindre klinteskred, der kommer jævnligt, betyder at den gamle kridthavbunds mange indlejrede 70 mio år gamle fossiler styrter på stranden, klar til at blive fundet af de talrige børnefamilier, der hvert år er på fossiljagt ved Møns Klint.

Blandt de mange fossiler er vættelyset eller rettere rygskjoldet fra en belemnit, en 10-armet blæksprutte, det hyppigste fossil. Der bliver fundet 10.000 vis af vættelys på stranden foran klinten hvert år.

Selvom vættelyset er det hyppigste fossil, er det på sin vis også det ypperligste fossil. Ikke umiddelbart noget specielt - MEN, det er som regel det allerførste fossil et barn finder på stranden, og på den måde med til at vække interessen for fossiler og naturvidenskab - ja måske endda med til at tænde den hellige ild.

Der bliver stillet mange spørgsmål, når man finder et vættelys! Hvad er det for et fossil? Er det en arm fra en blæksprutte? Er det en tand fra en dinosaur? Er det spidsen af et lyn - afsendt af Thors Hammer, som man troede det var i gamle dage? Eller hvad er det egentlig?Vættelyset er derfor en slags IKON for Møns Klint.

Vættelys World Expo 2016
Vi har valgt at brede fortællingen om vættelyset fra Møns Klint ud til en fortælling om dyregruppen belemnitter generelt, for på den måde globalt at perspektivere geologi og fossiler. Det har kunnet ladet sig gøre takket være et samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum, som har stillet deres berømmede belemnit samling til rådighed for projektet.
...og helt ærligt og for sjov, så er det heller ikke hverdag man hører om en World EXPO for fossiler.

Guinness World Records
I løbet 2016 og 2017 vil vi prøve at samle verdens største samling af vættelys, og Guinness World Records har godkendt vores rekordforsøg. Vi håber derfor på at rigtig mange af klintens gæster vil donere deres vættelys fund til vores rekordforsøg. Alle afleverede fund udstilles og bevogtes af den 12 meter lange sagnblæksprutte KRAKEN. Den er så skræmmende, så vi er sikre på, at den er den perfekte vogter af Geocentrets rekordforsøg samling.

Alle fund bliver navneregistreret og hvert vættelys er et lod i konkurrencen om 1 sommerhus ferieophold på Møn til en værdi af 1.000 Euro som Feriepartner Møn Stevns sponsorerer.

Glæd jer det! bliver en vild udstilling, hvor gæstene får den videnskabelige forklaring, men også alle sagn og røverhistorier.

Projektet kan realiseres takket være en støtte på 900.000 kr. fra Nordea-fonden.