Rav & flint

Nyhed
2020

Nyhed i 2020!

Klintens Skjulte Skatte

 

 

Under temaet Klintens Skjulte Skatte er GeoCenter Møns Klint klar med 2 nye udstillinger om Rav og Flint til sæsonstart 2020.

På GeoCenter Møns Klint glæder vi os meget til at lukke op for den skattekiste af ufortalte historier som Møns Klint er så rig på. Siden Centrets indvielse i 2007, har det formidlingsmæssige fokus været geologien og den unikke natur på Høje Møn - kridttiden, istidens kæmpegletsjere, de mange fossiler, vandrefalken og den unikke flora, for blot at nævne de allervigtigste emner.

Men vi har hele tiden drømt om også at kunne få mulighed for at fortælle nogle af de mange kulturhistorier fra Klintens bagland, herunder historien om de mange Kæmpehøje der ligger spredt rundt omkring i Klinteskoven. Geologien har nemlig ikke kun skabt den unikke natur på Møns Klint, men også forudsætningerne for det 'levede liv' - for at samfund kunne udvikle sig.

Stenalder magt
Rav og flint var MAGTEN i stenalderen. Havde du flint til våben og redskaber kunne du og din boplads udvikle sig og blive stor og stærk. Det samme gjaldt rav, som blev købt og solgt som smykker og religiøse symboler. Flint og rav, gav styrke og skønhed. På Østmøn var der masser af begge ting, så området udviklede sig hurtigt.

Den mønske flint er af typen senonflint, som findes i skrivekridtet. Den har været specielt velegnet til at fremstille stenredskaber. Flinteblokke hentet direkte ud af kridtklinterne i Sydøstdanmark er blevet brugt til at fremstille de ypperligste redskaber i overgangen mellem sten- og bronzealder, og har betydet at Sydøstskandinavien har kunnet indgå i bronzealderfolkets handelssystemer. Vidnesbyrdet fra dengang har vi stadig. Klinteskoven rummer idag en af verdens højeste koncentrationer af gravhøje.

Mange forskellige nye aktiviteter
På Geocenter Møns Klint tror vi på, at det er en styrke at kombinere udstillinger og udendørs formidling. Vi tror på interaktive oplevelser og ’værksteder’, hvor gæsterne sammen med ’naturvejlederne’ leger og lærer sig til ny viden. Og endelig tror vi på at naturvejledning kan udvirke små forståelses-mirakler.

Derfor skal den opnåede støtte bruges til mere end 2 nye flotte særudstillinger. Vi skal udvikle nye spændende undervisningsforløb, som skole- og gymnasieklasser kommer til at nyde godt af. Vi åbner et aktivt flinteværksted, hvor nysgerrige kan prøve at slå en pilespids, og selvfølgelig vil vi også gennemføre nye guidede ture til Timmesøbjerg og de mange gravhøje i Klinteskoven, for hvordan var det i grunden at leve på Møns Klint for mange tusind år siden? Vi skal simpelthen have mange flere ud og opleve det fantastiske landskab bag Møns Klint.

De nye formidlingsinitiativer kan realiseres takket være støtte fra Nordea-fonden og Louis Petersens Legat, og de er klar til sæsonåbningen lørdag den 4. april 2020