Siden de ældste tider har mennesket holdt til i det mønske landskab. Områderne i nærheden af Møns Klint gemte nemlig på en helt særlig rigdom, som ellers var en mangelvare i det meste af Europa: FLINT.
Flinten kunne hakkes direkte ud fra Møns Klint, og den blev brugt til redskaber, til våben og til statussymboler. Disse flinteredskaber var uundværlige og blev brugt til alt lige fra jagt, kornhøstning, skovrydning, bygning af huse og både – og tilmed til at slå ild med. Selv da bronzealderen officielt var gået i gang, blev menneskene i Danmark ved med at bruge – og sælge – deres flint, da bronzen var både dyr og skrøbelig, og skulle importeres udefra. Overgangstiden mellem bondestenalder og bronzealder kaldes i Danmark for ’dolktid’, fordi flintedolke, fremstillet som kopier af sydlandske bronzedolke, i denne tid blev mandens vigtigste statussymbol.
På Møn er alle tre perioder rigt repræsenteret i form af gravhøje. Bondestenalderens dysser (ca. 3.600 – 3.400 f.Kr.) og i særdeleshed deres lidt senere jættestuer (3.400 – 2.800 f.Kr.) udgør nogle af de flotteste i Danmark. Jættestuerne på Møn har nogle karakteristiske, lokale træk, som for eksempel at gravkammeret ofte er smallest på midten ved udmundingen af kammergangen, og dermed nærmest får samme form som datidens flinteøkser. Desuden er mellemrummene mellem de store sten og de mellemliggende flisemure i gravkammeret ofte udfyldt med mørtel af kridt, i stedet for af ler som var almindeligt brugt andre steder i landet.
I dolktiden (2.400 – 1700 f. Kr.), da den lange bondestenalder går på hæld, afløses disse storstensgrave af de tørvebyggede høje vi kender fra bronzealderen. Dette skift markerer indvandringen af et nyt folkeslag på denne tid, som med tiden bliver til vores bronzealderkultur. Deres karakteristiske tumulus-høje findes over store dele af den gamle verden fra denne tid. I Klinteskoven på Møn findes de i særdeles højt antal, hvilket netop vidner om dolktidens og den tidlige bronzealders afhængighed af den gode flint som råmateriale, i konkurrencen mod metallernes fremkomst sydfra.
Du kan kravle ind i gravhøjene Frenderupdyssen, Sparresmindestuen, Kong Asgers Høj, Klekkendehøj og Hulehøj på Bogø. Husk lommelygte! Du kan desuden adskillige steder på øen observere de mange tumulus-høje fra bronzealderen, som ofte ligger i grupper, og ofte er placeret højt i landskabet.
Få et overblik over hvor gravhøjene ligger på Møn og i Klinteskoven ved GeoCenter Møns Klint.
Velkommen til et ganske særligt område
Læs mereVerdens hurtigste dyr, vandrefalken, yngler på Møns Klint!
Læs mereTag på vandring i den smukke bøgeskov i Danmarks smukkeste natur
Læs mereSnup en slentretur langs den foranderlige kyst
Læs mereGå på opdagelse blandt sjældne orkidéer
Læs mereVidste du, at vi har “kvalitets-mørke” på Møns Klint?
Læs mereMasser af gravhøje på Møn
Læs mere
Tag med vores guider på opdagelse i den fantastiske natur udenfor GeoCenter Møns Klint. Her venter udfordrende mountainbikeruter på klinten, klatre- og svævebaner i trætoppen af Klinteskoven og meget andet.