Naviger til program

Program

Menu

Naviger til billetkøb

Billet

Udstilling
Aktiviteter
Naturen

UDE I NATUREN

Besøg de historiske gravhøje på Møn

OVERALT I DET MØNSKE LANDSKAB DUKKER DE OP. DE MYSTISKE GRAVHØJE. TAG UD I NATUREN OG KOM HELT TÆT PÅ OLDTIDENS MØN.

Siden de ældste tider har mennesket holdt til i det mønske landskab. Områderne i nærheden af Møns Klint gemte nemlig på en helt særlig rigdom, som ellers var en mangelvare i det meste af Europa: FLINT.

Flinten kunne hakkes direkte ud fra Møns Klint, og den blev brugt til redskaber, til våben og til statussymboler. Disse flinteredskaber var uundværlige og blev brugt til alt lige fra jagt, kornhøstning, skovrydning, bygning af huse og både – og tilmed til at slå ild med. Selv da bronzealderen officielt var gået i gang, blev menneskene i Danmark ved med at bruge – og sælge – deres flint, da bronzen var både dyr og skrøbelig, og skulle importeres udefra.

Overgangstiden mellem bondestenalder og bronzealder kaldes i Danmark for ’dolktid’, fordi flintedolke, fremstillet som kopier af sydlandske bronzedolke, i denne tid blev mandens vigtigste statussymbol.

På Møn er alle tre perioder rigt repræsenteret i form af gravhøje. Bondestenalderens dysser (ca. 3.600 – 3.400 f.Kr.) og i særdeleshed deres lidt senere jættestuer (3.400 – 2.800 f.Kr.) udgør nogle af de flotteste i Danmark. Jættestuerne på Møn har nogle karakteristiske, lokale træk, som for eksempel at gravkammeret ofte er smallest på midten ved udmundingen af kammergangen, og dermed nærmest får samme form som datidens flinteøkser. Desuden er mellemrummene mellem de store sten og de mellemliggende flisemure i gravkammeret ofte udfyldt med mørtel af kridt, i stedet for af ler som var almindeligt brugt andre steder i landet.

I dolktiden (2.400 – 1700 f. Kr.), da den lange bondestenalder går på hæld, afløses disse storstensgrave af de tørvebyggede høje vi kender fra bronzealderen. Dette skift markerer indvandringen af et nyt folkeslag på denne tid, som med tiden bliver til vores bronzealderkultur. Deres karakteristiske tumulus-høje findes over store dele af den gamle verden fra denne tid. I Klinteskoven på Møn findes de i særdeles højt antal, hvilket netop vidner om dolktidens og den tidlige bronzealders afhængighed af den gode flint som råmateriale, i konkurrencen mod metallernes fremkomst sydfra.

Du kan kravle ind i gravkamrene på flere af gravhøjene!

Du kan kravle ind i gravhøjene Frenderupdyssen, Sparremindestuen, Kong Asgers Høj, Klekkende Høj, og Hulehøj på Bogø. Husk lommelygte! Du kan desuden adskillige steder på øen observere de mange tumulus-høje fra bronzealderen, som ofte ligger i grupper, og ofte er placeret højt i landskabet.

Oplev de mange mønske gravhøje. Flere af gravkamrene kan du endda kravle ind i!

ORKIDEER

Se mere

VANDRE-FALK

Se mere

SORT­PLETTET BLÅFUGL

Se mere

GRAVHØJE

Se mere

FOSSILER

Se mere

Sjældne arter

Se mere

KLINTESKOVEN

Se mere

ORKIDEER

SORT­PLETTET BLÅFUGL

GRAVHØJE

KLINTESKOVEN

VANDRE-FALK

FOSSILER

Sjældne arter

VANDRERUTER

… Snør vandreskoene og oplev fire af de smukkeste og mest unikke vandreruter

Det kuperede område omkring Møns Klint er perfekt til vandreture i den smukke, vilde natur. Klinteskovens stisystemer byder på både dramatiske udsigter fra klintekanten, samt ’skovens dybe stille ro’. . […]

Se mere

DARK SKY

… Oplev den magiske Mælkevej på nattehimlen over Møns Klint

På Møns Klint kan du opleve en nattehimmel med tusindvis af funklende stjerner, planeter og galakser. En magisk oplevelse! […]

Se mere

MØN UNESCO BIOSFÆRE

Møn er udpeget som Danmarks første UNESCO Biosfæreområde.

Med udpegningen anerkendes at Møn og de omkringliggende øer er natur i verdensklasse og har en sjælden rigdom af særlig sårbare dyre- og plantearter, som indgår i nationale og internationale lister over truede arter. […]

Se mere

TAG MED PÅ VORES
GUIDEDE TURE I CENTRET

Lyt med på guidernes vilde historier – eller book din egen tur!

SE MERE