Naviger til program

Program

Menu

Naviger til billetkøb

Billet

Udstilling
Aktiviteter
Naturen

Orkidéer

Gå på opdagelse blandt sjældne orkidéer

De næringsfattige kalkoverdrev på Høje Møn er hjemsted for en række vilde orkidéer. Nogle af dem vokser her som det eneste sted i Danmark.

De næringsfattige kalkoverdrev på Høje Møn er levested for hele 18 ud af Danmarks ca. 42 arter af vilde orkidéer, hvoraf flere er særdeles sjældne – eller helt fraværende – andre steder i landet.

Orkidéerne vokser f.eks. på Høvblege, syd for Klinteskoven, hvor de trives i det åbne, bakkede terræn på grund af det høje indhold af kalk i jorden.

Fordi kridtet her ligger helt oppe i jordoverfladen er jorden uegnet til dyrkning. Høvblege har derfor ligget åbent hen som græsningsareal i over 100 år.

Både Høvblege og området Jydelejet nord for Klinteskoven er den form for landskab, man kalder overdrev. I dag er denne type landskab i stærk tilbagegang i Danmark, og Høvblege og Jydelejet er nogle af de fineste eksempler der findes på denne landskabsform.

Orkidéerne blomstrer på forskellige tidspunkter igennem hele sommersæsonen, og det er derfor forskelligt, hvilke arter du kan møde i naturen, afhængig af tidspunktet.

De største og mest iøjnefaldende er horndrageren (der blomstrer i juli) og majgøgeurten (der blomstrer i maj og begyndelsen af juni).

Vil du vide mere om orkidéerne og opleve dem i naturen – download appen OPLEV MØN, der bl.a. guider dig rundt til forskellige orkidéer på Høje Møn.

Af Danmarks cirka 42 vilde orkidéarter kan du nyde synet af hele 18 forskellige orkidéer på Høje Møn.

ORKIDEER

Se mere

VANDRE-FALK

Se mere

SORT­PLETTET BLÅFUGL

Se mere

GRAVHØJE

Se mere

FOSSILER

Se mere

Sjældne arter

Se mere

KLINTESKOVEN

Se mere

ORKIDEER

SORT­PLETTET BLÅFUGL

GRAVHØJE

KLINTESKOVEN

VANDRE-FALK

FOSSILER

Sjældne arter

VANDRERUTER

… Snør vandreskoene og oplev fire af de smukkeste og mest unikke vandreruter

Det kuperede område omkring Møns Klint er perfekt til vandreture i den smukke, vilde natur. Klinteskovens stisystemer byder på både dramatiske udsigter fra klintekanten, samt ’skovens dybe stille ro’. . […]

Se mere

DARK SKY

… Oplev den magiske Mælkevej på nattehimlen over Møns Klint

På Møns Klint kan du opleve en nattehimmel med tusindvis af funklende stjerner, planeter og galakser. En magisk oplevelse! […]

Se mere

MØN UNESCO BIOSFÆRE

Møn er udpeget som Danmarks første UNESCO Biosfæreområde.

Med udpegningen anerkendes at Møn og de omkringliggende øer er natur i verdensklasse og har en sjælden rigdom af særlig sårbare dyre- og plantearter, som indgår i nationale og internationale lister over truede arter. […]

Se mere

TAG MED PÅ VORES
GUIDEDE TURE I CENTRET

Lyt med på guidernes vilde historier – eller book din egen tur!

SE MERE