Naviger til program

Program

Menu

Naviger til billetkøb

Billet

Udstilling
Aktiviteter
Naturen

UD I NATUREN

Vandrefalken elsker Møns Klint!

KOM MED UD I NATUREN OG OPLEV DANMARKS VILDESTE NATUR OG DEN MÆGTIGE VANDREFALK, SOM YNGLER HER

Vandrefalken blev et symbol på miljøgiftenes udryddelse af dyrelivet, da det sidste falkepar i Danmark forsvandt fra Møns Klint i 1972.

Forbud mod DDT, bedre beskyttelse og lovgivning bragte langsomt bestanden tilbage i Europa, og Vandrefalken genindvandrede til Møns Klint i 2001, og har siden ynglet her med 1-3 par.

Det første par, som etablerede sig i 2001, bestod af en tysk hunfalk fra Mecklenburg og en svensk han fra Kullen i Sydsverige, men først året efter fik de unger. Hanfalken, kendt som Rød A3 pga. koden på hans ring, dannede par i ti år på klinten og fik hele 27 unger på vingerne.

I 2009 fik parret et kuld på 4, og den yngste han med ring-koden HK vendte tilbage i 2012 og er indtil 2022 fortsat ynglehan på klinten.

I Danmark er der nu ca. 15 ynglepar, bl.a. på Bornholm, Stevns og i flere havnebyer i Jylland, hvor falkene yngler i opsatte redekasser.

Med 389,4 km/t, målt via en chip på en falk i frit fald, er Vandrefalken det hurtigste væsen i dyreriget, og man kan være heldig at se falken i sine fantastiske styrtdyk på tur langs klinten.

Hver sæson i yngleperioden fra marts til juli overvåges falkene, og der indsamles viden om deres adfærd, byttedyr, ungekuld m.m.

I GeoCentrets reception kan man få oplysning om sæsonens yngleplads, og her på siden kan man få oplysning om datoer, hvor der er arrangementer og via linket nederst på siden, kan man i Vandrefalkedagbogen få aktuel information om falkene igennem hele yngleperioden.

Hvis man er vant til at bruge kikkert, kan falkene ofte ses på en vandretur langs klinteranden eller på stranden. Kig efter høje kridtpynter eller udhængende træer, som falkene bruger til udkigsposter, når de spotter flyvende fugle over havet. Og hvis man er særlig heldig, kan man se Vandrefalken lette fra udkigsposten og med hurtige vingeslag indhente byttefuglen og forsøge at ramme den i et dramatisk styrtdyk.

Hunnen er ca. en tredjedel større end hannen, og det betyder, at de kan jage et bredere udbud af fuglearter fra duer og små ænder til helt små spurvefugle. Hovedparten af byttefugle på Møns Klint er Ringdue, Solsort, Stær og drosler, og senere i perioden også Bysvaler.

Ungerne flyver ud i løbet af juni, og hen over sommeren forsvinder de til andre egne i ind- og udland, når de kan klare at fange bytte selv. Nogle vender måske tilbage til klinten som ynglefugle, og de faste ynglepar opholder sig som regel ved klinten i hele vinterperioden.

Guidede ture med vandrefalkseksperten

I ynglesæsonen kan du tage med på observationstur og opleve de sjældne vandrefalke sammen med vores ekspert Niels Peter Andreasen. Turene er gratis og alle er velkomne.

Med 389,4 km/t, målt via en chip på en falk i frit fald, er Vandrefalken det hurtigste væsen i dyreriget.

ORKIDEER

Se mere

VANDRE-FALK

Se mere

SORT­PLETTET BLÅFUGL

Se mere

GRAVHØJE

Se mere

FOSSILER

Se mere

Sjældne arter

Se mere

KLINTESKOVEN

Se mere

ORKIDEER

SORT­PLETTET BLÅFUGL

GRAVHØJE

KLINTESKOVEN

VANDRE-FALK

FOSSILER

Sjældne arter

VANDRERUTER

… Snør vandreskoene og oplev fire af de smukkeste og mest unikke vandreruter

Det kuperede område omkring Møns Klint er perfekt til vandreture i den smukke, vilde natur. Klinteskovens stisystemer byder på både dramatiske udsigter fra klintekanten, samt ’skovens dybe stille ro’. . […]

Se mere

DARK SKY

… Oplev den magiske Mælkevej på nattehimlen over Møns Klint

På Møns Klint kan du opleve en nattehimmel med tusindvis af funklende stjerner, planeter og galakser. En magisk oplevelse! […]

Se mere

MØN UNESCO BIOSFÆRE

Møn er udpeget som Danmarks første UNESCO Biosfæreområde.

Med udpegningen anerkendes at Møn og de omkringliggende øer er natur i verdensklasse og har en sjælden rigdom af særlig sårbare dyre- og plantearter, som indgår i nationale og internationale lister over truede arter. […]

Se mere

TAG MED PÅ VORES
GUIDEDE TURE I CENTRET

Lyt med på guidernes vilde historier – eller book din egen tur!

SE MERE