SKOLETJENESTEN PÅ GEOCENTER MØNS KLINT
FAGLIGHED I FRI NATUR
Et besøg på GeoCenter Møns Klint giver både oplevelser, udfordringer, sved på panden og faglighed under huden. Vi har en række undervisningstilbud til geografi, biologi, natur/teknik, idræt mv.
Tilbuddene er tilpasset de forskellige klassetrin og inkluderer jeres egen naturguide under besøget. Vi tilbyder 16 undervisningsforløb, der på en eller flere måder understøtter de faglige mål i disse fag:
NATUR/TEKNIK, GEOGRAFI, BIOLOGI, IDRÆT, DANSK, FYSIK/KEMI, NATURGEOGRAFI, MATEMATIK, HISTORIE, GEOVIDENSKAB
Muligheder
Vi har undervisningstilbud og lejrskoletilbud til alle klassetrin. Klik på fanerne herunder og læs mere om de 16 forskellige undervisningsforløb.
Oplev Danmarks fødsel
HVEM: 3.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Natur/teknik, biologi, geografi
VARIGHED: 1,5 time
Det mest populære forløb! Eleverne kommer på en tidsrejse 70 mio. år tilbage i tiden, finder fossiler på stranden, og lærer om kridttiden, istiden og nutiden på Møns Klint.
Biodiversitet
HVEM: 3.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Biologi, natur/teknik, geografi
VARIGHED: 1,5 time
Hvad er biodiversitet? Hvorfor er biodiversiteten i krise? Og hvorfor findes der så mange sjældne arter på Høje Møn? Kom helt tæt på Møns natur med dette nye undervisningsforløb.
Mountainbike
HVEM: 7.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Idræt, geografi, biologi
VARIGHED: 2 timer
Mærk suset i maven og få pulsen op. På mountainbiketuren oplever eleverne et helt særligt istidslandskab og hører spændende historier om naturen og geologien på Møns Klint.
GPS-løb
HVEM: 4.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Geografi, natur/teknik, biologi, idræt
VARIGHED: 2 timer
Kan eleverne samarbejde og i fællesskab finde rundt i Klinteskoven? Med en tablet sendes de rundt til forskellige poster og skal svare rigtigt på spørgsmål om dyr, planter og geologi på Møns Klint.
Klatring i trætoppene
HVEM: 4.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Natur/teknik, biologi, idræt
VARIGHED: 2 timer
Godt nok er Møns Klint høj. Men nu har i mulighed for at komme ENDNU højere op! Guidede instruktører guider eleverne sikkert til tops i Klinteskovens flotte, høje bøgetræer.
Adventurefræs på klinten
HVEM: 7.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Geografi, natur/teknik, biologi, idræt
VARIGHED: 2 time
“Naturen som bane” er nøgleordet for dette hæsblæsende forløb – der er garanteret fart over feltet og smil på læben. Eleverne skal bl.a. køre på mountainbike og bruge GPS.
Naturvidenskabeligt grundforløb
HVEM: 7.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Biologi, fysik, kemi, naturgeografi
VARIGHED: 1,5 time
Hvordan er Møns Klint egentlig dannet? I dette forløb skal eleverne arbejde med iagttagelser og opstille hypoteser. Ude i naturen skal de indsamle materiale i form af kridt, fossiler og sten.
Rav – flaskepost fra fortiden
HVEM: 6.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Biologi, natur/teknik
VARIGHED: 1,5 time
Dinosaurfjer og blodsugende myg indkapslet i rav. Gennem det magiske materiale kommer eleverne på en tidsrejse tilbage til den baltiske urskov og en verden, længe før mennesket.
Bjergarter
HVEM: 3.-6. klasse
FAG: Natur/teknik
VARIGHED: 2 timer
Hvilke sten finder man på stranden? Hvor kommer de fra? Og hvad kan stenene fortælle om dannelsen af det danske landskab? Eleverne indsamler sten på stranden og skal bagefter sortere dem i forskellige typer.
Bjergarternes dannelse
HVEM: 7.-9. klasse
FAG: Geografi
VARIGHED: 2 timer
Hvilke sten finder man på stranden og hvor kommer de fra? Hvad kan stenene fortælle om landskabets dannelse? Eleverne kommer en tur på stranden og skal arbejde med det geologiske kredsløb.
Katastrofen i kridthavet
HVEM: 3.-6. klasse
FAG: Natur/teknik
VARIGHED: 2 timer
Hvilke dyr har levet i fortiden? Hvordan ved vi det? Og hvorfor er dinosaurerne her ikke mere? Eleverne indsamler fossiler på stranden og lærer om bl.a. fødenet, tilpasninger og masseuddøen.
Evolution
HVEM: 7.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Biologi
VARIGHED: 2 timer
Hvordan var Kridthavets økosystem? Hvorfor overlever nogle arter, mens andre uddør? Hvordan udvikles en ny art? Eleverne kommer en tur på stranden og lærer om bl.a. evolution, selektion og tilpasning.
Geovidenskab
HVEM: Gymnasium og HF
FAG: Naturgeografi, geovidenskab, fysik/kemi
VARIGHED: 3 timer
Spændende geologisk feltarbejde på Møns Klint. Hvorfor ligger flinten i afgrænsede og tilsyneladende regelmæssige lag i kridtet? Kan Milankovitch-teorien forklare flintens dannelse?
Matematik på Møns Klint
HVEM: 5.-10. klasse
FAG: Matematik
VARIGHED: 2 timer
Matematik på en ny og spændende måde! Eleverne træner matematikbegreber og problemløsning med Møns Klint som case – og med den vilde natur som klasselokale.
Fugle – dinosaurernes efterkommere
HVEM: 3.-10. klasse, Gymnasium og HF
FAG: Biologi
VARIGHED: 3 timer
Hvordan blev dinosaurerne til fugle? Hvad er en fugl? Hvilke fugle ser vi i landskabet? Eleverne kommer på feltarbejde ved Møns Klint, hvor man bl.a. kan være heldig at spotte vandrefalken, verdens hurtigste dyr.
Timmesøbjerg
HVEM: 3.-10. klasse
FAG: Historie og biologi
VARIGHED: 2 timer
Kan en borg være lavet af jord og træ? Hvilke våben kæmpede man med i bronzealderen? Eleverne lærer om fortidens mennesker gennem det sjove rollespil “Krig på Timmesø Bjerg”.
BESTIL FORLØB
Book DIT UNDERVISNINGSFORLØB
ELLER OPHOLD TIL lejrskole
KONTAKT SKOLETJENESTEN
Har I særlige ønsker til forløb, lejrskole, specialklasser eller andet, så tøv ikke med at kontakte os. Vi har mulighed for at skræddersy et besøg, så det passer til jeres ønsker og de emner, klassen arbejder med hjemme på skolen.
Ved ankomst til GeoCenteret bliver I modtaget af en naturguide, som vil møde jer foran hovedindgangen. Her kan I snakke med guiden om eventuelle ønsker, særlige hensyn, frokost osv. Forløbene varer mellem 1,5 – 2 timer, enkelte 3 timer. Udover selve forløbet oplever eleverne udstillingen sammen med lærerne, hvor der skal sanses, konkurreres og eksperimenteres. I kan også se 3D-film i biografen, hvor I kan reservere pladser på forhånd.
Medbring praktisk tøj til enhver vejrsituation samt madpakke, drikkevarer, fornuftigt fodtøj og evt. skrivegrej. Eleverne må gerne medbringe deres mobiltelefoner (hvis det passer med skolens regler), men det er ikke nødvendigt i forhold til forløbene.
Prisen er 95,- kr. pr. elev. To lærere per klasse er gratis. Forløb af 3 timers varighed koster 142,50 kr./elev. Entré, materialer, undervisning og opgaver er inkluderet i prisen. For klasser som bestiller flere forløb, gives 50% rabat på efterfølgende forløb samme dag. Man betaler for minimum 15 elever pr. forløb. Bemærk: For Klatring i Trætoppene er der en tillægspris på 1.000 kr. pr. klasse (21-28 elever) for klatreinstruktøren.
Vordingborg Kommune yder tilskud på 50% til klasser herfra.
Før I kommer på besøg kan det være en god idé at arbejde med relevante emner. I kan downloade en lærervejledning til udstillingen her. I kan også med fordel kigge nærmere på vores læringsportal: www.jordihovedet.dk. Her kan I finde en masse materiale, artikler og opgaver, samt downloade skoleavisen Jord i Hovedet. Derudover kan vi sende jer opgaver, som eleverne kan løse på deres vej gennem udstillingen for en mere fokuseret og målrettet oplevelse.
Den offentlige transport på Møn er desværre mangelfuld. De fleste skoler lejer derfor en bus. I kan f.eks. kontakte Fladså Turist.
Når I ankommer, kan jeres naturguide anvise et sted til opbevaring af tasker og bagage.
Der er udendørs borde og bænke foran GeoCenteret, hvor I kan spise jeres medbragte mad. I kan også tage jeres madpakker med på stranden. I tilfælde af dårligt vejr kan I aftale med jeres naturguide, at I spiser i skolestuen, hvis der er plads. Det er desværre ikke muligt at spise medbragt mad i caféen eller på caféens terrasse.
Ja, det kan I. Vi kan sagtens tilpasse både forløb og lejrskole-pakker efter jeres behov og ønsker. I er velkomne til at kontakte os, og så kan vi sammen skræddersy jeres besøg.
De fleste forløb henvender sig til 3. – 4. klasse og op til gymnasieniveau. Vi tilpasser de enkelte forløb efter klassetrin og forudsætninger. Fra 0. – 2. klasse anbefaler vi forløbet Oplev Danmarks Fødsel, som kan tilpasses de alleryngste.
Vi får besøg af mange specialklasser. Her er forløbet Oplev Danmarks Fødsel særligt velegnet, da det nemt kan tilpasses forskellige behov. GeoCenteret er indrettet med brede gange og elevatorer, så f.eks. kørestolsbrugere nemt kan komme rundt. Der er også en boardwalk langs klinten, hvor dårligt gående kan komme ud og nyde udsigten. Adgang til stranden er desværre ikke mulig for elever med gangbesvær, da det er via en lang trappe.
Vi opfylder “Fælles mål”
Alle vores undervisningstilbud til folkeskolen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles mål.
Vi er VPAC-klassificeret
GeoCenter Møns Klint er klassificeret som Videnspædagogisk Aktivitetscenter, og al undervisning er derfor baseret på aktiviteter, oplevelser, forsøg og udfordringer.
SOV UNDER STJERNERNE
Giv eleverne en unik oplevelse i noget af Danmarks vildeste natur! Vi tilbyder lejrskolepakker til elever i folkeskole- gymnasie- og HF-klasser. Krydret med en masse sjove og spændende undervisningsforløb – både ude og inde.
KONTAKT SKOLETJENESTEN
Vil du vide mere om de forskellige undervisningstilbud, lejrskolemuligheder eller booke et besøg? Kontakt os på tlf. 5586 3600 eller mail til booking@moensklint.dk
GRATIS BUSTILBUD
Vi er meget glade for vores samarbejde med Andels eldrevne bus, som hvert forår og efterår fragter skoleelever gratis til og fra GeoCenter Møns Klint, hvor de kan booke et forløb hos vores skoletjeneste.
I forbindelse med skolestart hhv. sommer og vinter får vi tildelt en række datoer, hvor bussen kører til GeoCenter Møns Klint. Datoerne offentliggøres på GeoCenterets Facebook-side. Bemærk at tilbuddet kun gælder skoler i Region Sjælland.
BOOKING AF BUSSEN SKER EFTER FØRST-MØLLE-PRINCIPPET OG KAN KUN SKE VIA MAIL TIL SKOLEBUS@MOENSKLINTGUIDE.DK