Årligt besøges Centret af knap 250.000 besøgende hvoraf mellem 65.000 – 70.000 også besøger centrets udstillinger
GeoCenter Møns Klint
GeoCenter Møns Klint er idag en af regionens store turistattraktioner, som i løbet af sæsonen beskæftiger mere end 50 medarbejdere, svarende til knap 25 årsværk. Årligt besøges Centret af knap 250.000 besøgende hvoraf mellem 65.000 – 70.000 også besøger centrets udstillinger. Centeret har stor regionaløkonomisk betydning og udover den direkte genererede økonomi, har der i gennem de seneste 10 år været betydelige afledte effekter. Analyser viser, at der er skabt 174 afledte årsværk og at disse har bidraget med ca. 140 mio kr. i skatter og afgifter til samfundet.
Fonden GeoCenter Møns Klint ejer bygningerne og udstillingerne og udlejer disse til GeoCenter Møns Klint AS
Store Klint historisk
Man kan godt tillade sig at sige at Møns Klint turisthistorisk er en af de første mange flotte danske naturområder, der opdages af ‘folket’. Udviklingen sættes igang under den danske guldalder, hvor kunstnere som P.C. Skovgaard og C.W. Eckersberg på deres karakteristiske og berømmede malerier har fastholdt de dramatiske hvide klinter, og derved været med til at gæster fra nær og fjern begyndte at drage til Østmøn.
Mødestedet har altid været Store Klint, tæt på den 128 meter høje Dronningestol, og her har de nødvendige faciliteter gennem mere end hundrede år udviklet sig i takt med de forskellige årtiers ændrede behov for service og formidling. I starten var der kun et lille ruf, hvor de lokale kunne indtage deres medbragte mad. Senere kom der en pavillon og et hotel til, og den øgede mobilitet op gennem 1960’erne betød, at der måtte indrettes et cafeteria, som kunne betjene de mange gæster fra ind- og udland.
De dramatiske hvide klinter har også ført til ønsket om at få forklaret denne for Danmark usædvanlige naturtype, og i forbindelse med turismens vækst i 1960’erne, blev der i et baraklignende byggeri, som blev brugt som madpakkested, opført en lille geologisk udstilling med fokus på kridtets dannelse og de karakteristiske fossiler fra Møns Klint.
i 1980 solgte Klintholm Gods Møns Klint og de tilhørende græsningsoverdrev til Staten. Siden er der gjort meget for at sikre områdets enestående og sårbare natur. i 1983 blev store dele af Møns Klint, skoven og overdrevene fredet. Endvidere blev Møns Klint i 1992 udlagt som EU-habitatområde, der er en betegnelse for særligt beskyttede områder til beskyttede vilde dyr og planter samt naturtyper.
Op gennem 1980’erne voksende turismen yderligere og efterhånden stod det klart for lokalområdet og de politisk ansvarlige, at Store Klint skulle have nye tidsvarende faciliteter, hvis man skulle evne at fastholde en økonomisk bæredygtig turisme.
I løbet af 1980’erne og 1990’erne var der forskellige tilløb til at modernisere området. Men det var først da områdets primære interessenter blev enige om at etablere en styregruppe, med det formål bl.a. at etablere et nyt formidlingscenter, at der kom skub i realiseringsplanerne.
Styregruppen bestod af 1 repræsentant fra følgende organisationer: Skov- og Naturstyrelsen, Møn Kommune, Storstrøms Amt, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet og Turismeregion Syd.
Styregruppen evnede at fastholde samarbejdet, sådan at man efter 9 år, i 2007 kunne indvie ‘det nye Store Klint’ med GeoCenter Møns Klint, som det naturlige service- og formidlingsmæssige omdrejningspunkt for områdets gæster.
GeoCenter Møns Klint blev indviet den 29. maj 2007. Den bøgebladsprydede silkesnor blev klippet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe den anden, som idag også er protektor for stedet.
Pavillonen på Store Klint
Pavillonen blev opført i 1895 af hotelejer R. B. Christensen og har fungeret som traktørsted for mønboer og gæster fra de gamle Maribo og Præstø Amter, som var på deres årlige udflugt i hestevogn med madkurv
Cafeteria
Op igennem 1900-tallet voksede turismen kraftigt og behovet for at service gæsterne ændrede sig. Derfor blev der i 1969 opført en tilbygning på den gamle pavillon, så man fik et brugbart cafeteria, der kunne betjene de mange gæster.
GeoCenter Møns Klint
Bygningen er tegnet af PLH Arkitekter, som vandt arkitektkonkurrencen i 2002 og udstilingerne er designet af Team Agitator og GODesign. ‘Det nye Store Klint’ blev indviet den 29. maj 2007